Oldalak

2012. november 3., szombat

Szabolcsi almás máktorta


A szabolcsi almás máktorta nyerte el idén a Magyarország tortája címet. A desszert Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása. Én nem csak az alját szórtam meg mákkal, hanem az egész oldalát.


Tészta

0,5 kg tojásfehérje
30 dkg cukor
20 dkg darált mák
6 dkg darált keksz
10 dkg reszelt alma
fél citrom reszelt héja

A mákot, a darált keksszel, a citromhéjjal és a reszelt almával összekeverem. A tojásfehérjéből cukorral kemény habot verek, majd óvatosan hozzákeverem a mákhoz. Sütőpapírral bélelt sütőlemezen 6 dobostora vastagságú lapot sütök belőle.

Krém

6 dl tej
15 dkg cukor
7 dkg étkezési keményítő
3 db tojás sárgája
25 dkg tejszín
2 evőkanál vaníliás cukor vagy egy vaníliarúd 

Kevés tejjel simára keverem a keményítőt és a tojások sárgáját. A többi tejet, a cukorral és a vaníliás cukorral felforralom, majd kevergetés közben hozzáadom a keményítős keveréket. Ha kihűlt a krém hozzáadom a felvert tejszínt.

Almatöltelék
 
0,5 kg reszelt alma
5 dkg vaj
5 dkg cukor
0,5 dkg fahéj
1 citrom leve

A reszelt almát a cukorra, fahéjjal és a citrom levével megpárolom. Ezt is hagyom kihűlni.

A tortához a hat lap közé felváltva rétegezem a krémet és az almás tölteléket. 3 réteg krém és két réteg alma. Az összeillesztés után egy picit állni hagyom, majd a tetejét és az oldalát megkenem krémmel.

A torta oldalán az alsó 2,5-3 cm-t darált mákkal panírozom. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró segítségével mákkal megszórom. A díszítéshez használt almát meghámozom, negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinsztelem. Miután kihűlt, vékony szeletekre vágom és belső élét darált mákba mártom, majd ráteszem a tortára. 




Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése