Oldalak

2012. december 14., péntek

Fenyőkalács

Nekem sajnos nem lett annyira fenyőfa alakú, ferdébben kellett volna az oldalához illesztenem a cipókat, de ennek ellenére nagyon finom lett! :)


Tészta

1 dl tej
450 g liszt
1 tasak instant élesztő
80 g porcukor
1 tojás
1 csapott tk. só
1 csomag vaníliás cukor
250 g túró
100 g aszalt áfonya / mazsola

Ezenkívül

2 ek. tej
3 ek. mandulaforgács

A tejet felmelegítem. A lisztet az élesztővel elkeverem, majd az áfonya kivételével hozzáadom a többi hozzávalót és sima tésztává dagasztom. Végül belegyúrom az áfonyát is. Meleg helyen hagyom duplájára kelni. Hengert formálok belőle és 16 egyenlő részre vágom. Ezeket először golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázom. 3-4 cipót a tepsi közepébe egymás felé helyezek, ez lesz a fenyő törzse. A többit a törzs mindkét oldalához ferdén illesztek. A tésztát lefedem, és pihentetem, amíg picit megnő. 2 ek. tejjel megkenem a tetejét és 3 ek. mandulaforgáccsal megszórom. A tepsit a sütő alsó részébe tolom, és a kalácsot 15 perc alatt 180 fokon megsütöm.


Karácsonyi vaj

250 g margarin
2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
1 ek. kakaópor
50 g porcukor
1 csipet só
1-2 ek nutella (elhagyható)

A hozzávalókat összekeverem és tálalásig hűtőszekrényben tárolom.

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése