Oldalak

2012. december 14., péntek

Stollen

A stollen egy különösen finom, tartalmas, szaftos és fűszeres gyümölcskenyér jellegű sütemény, amelyet alapvetően karácsonyra készítenek el. Bár a tökéletes végeredményhez nem árt, ha már novemberben megsütjük a süteményt, és karácsonyig jól becsomagolva pihentetjük, hogy íze és aromája tökéletes legyen. Jellegzetesen ovális formájú, kívülről porcukorral beszórt sütemény. Ez nem véletlen. A stollen ugyanis a pólyába, kendőkbe betekert Kisjézust hivatott jelképezni. Eredete mégis a régi időkben és a karácsony előtti böjti időszakban keresendő. A középkorban a stollen egy lisztből, vízből, élesztőből és olajból készült egyszerű kenyér volt, messze nem olyan ízletes, mint a mai változata. Akkoriban az egyházi előírások tiltották, hogy böjti időszakban bármilyen más hozzávalót ( így például a vaj) adjanak a tésztához. Idővel aztán sikerült meggyőzni a pápát, akinek engedélyével 1491 óta adható vaj a stollen tésztába. Ezt az első lépést követően a stollen recept fokozatosan gazdagodott egyéb finomságokkal.


Hozzávalók

120 g mazsola
200 g vegyes aszalt gyümölcs
fél dl rum
1 csomag Bourbon vaníliás cukor
100 g porcukor
50 g élesztő
500 g liszt
2 dl tej
200 g vaj
1 tojás
70 g mandula
1 csipet só
0,5 tk fahéj
0,5 tk szegfűszeg
0,25 tk szerecsendió
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja

A tejet felmelegítem és elkeverem a porcukorral és az élesztővel. A mazsolát és az apróra vágott aszalt gyümölcsöket a rumba és egy kevés meleg vízbe beáztatom. A vajat felolvasztom, de ne legyen forró, csak langyos. A mandulát apróra vágom. A lisztet elkeverem a sóval. Ha az élesztő felfutott, hozzáadom a tojást, az olvasztott vajat, a fűszereket, a narancs és a citrom reszelt héját. Jól elkeverem, majd a liszthez öntöm. 10 percig gyúrom, majd hozzáteszem a lecsurgatott gyümölcsöket és a mandulát, majd ismét jól átgyúrom. 90 percre meleg helyre teszem, kelesztem.
A sütőt előmelegítem 175 fokra.
A kelesztés után átmozgatom a tésztát, s egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat nyújtok belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítom, az egyik gömbölyded szélét ráhajtom és a mélyedésbe fektetem. Mindkét hosszanti oldalát benyomkodom a kezemmel. 15 percig pihentetem. Ha megkelt a kalács, 60 percig sütöm az előmelegített 175 fokos sütőben.


50 g margarin
porcukor

A kisült kalács tetejét, még forrón lekenem az olvasztott vajjal, és vastagon beporcukrozom.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll.



Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése